Dubbelglas subsidie 2023

In 2023 is het wederom mogelijk om subsidie aan te vragen voor dubbelglas, kozijnpanelen, isolerende deuren en andere isolatiemaatregelen. Er zijn verschillende regelingen voor woningeigenaren en vve’s: de ISDE en de SEEH. De subsidiebedragen zijn hoger dan in 2022 én de voorwaarden zijn versoepeld, dus dat is mooi meegenomen. Je leest er hieronder meer over.

Vanaf 2023 ook al subsidie voor 1 isolerende maatregel

Als woningeigenaar kom je in 2023 aanmerking voor subsidie op isolerende maatregelen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren. Kortweg de ISDE.

Tot dit jaar ontving je alleen subsidie bij minimaal 2 isolerende maatregelen. In 2023 is die regel versoepeld: je kunt nu ook al voor 1 isolatiemaatregel de ISDE aanvragen. Je krijgt dan tot zo’n 15% van de isolatiekosten terug. De precieze bedragen maakt de overheid in januari bekend (let op: hieronder staan nog de oude bedragen). Nog meer goed nieuws: je kunt de subsidie ook aanvragen voor een maatregel die je het afgelopen jaar (ná april 2022) hebt gedaan.

Kies je wel voor 2 maatregelen? Dan krijg je zo’n 30% van de kosten terug. Het loont dus nog steeds om meteen nog een maatregel te nemen. Denk aan isolatie van het dak, de gevel, spouwmuur, vloer of bodem. Ook de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler en aansluiting op een warmtenet gelden als isolerende maatregelen. (Zelf installeren we alleen glas, desgewenst in combinatie met aluminium of kunststof kozijnen en deuren, dus voor de tweede maatregel verwijzen we je naar een ander vakbedrijf.)

Dubbelglas subsidie

Je kunt subsidie aanvragen voor HR++-glas, voor triple glas en voor een combinatie van HR++ en triple glas. De subsidie geldt voor minimaal 8 en maximaal 45 m2 en de beglazing moet voldoende isoleren. De zogeheten U-waarde mag daarom niet te groot zijn:

 • HR++-glas: € 53 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,2 W/m2K)
 • Triple glas: € 150 subsidie per m2 (max. U-waarde van 0,7 W/m2K)

Let op: je komt alleen in aanmerking voor de subsidie op dubbelglas als je bestaande beglazing vervangt. En als je kiest voor triple glas moet je ook de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen met een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K.

Subsidie kozijnpanelen

Het is niet mogelijk om subsidie aan te vragen voor aluminium of kunststof kozijnen. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen subsidie kunt krijgen voor een kozijn. Om te beginnen is subsidie mogelijk voor het glas in je kozijn (zie hierboven) en voor de deur (zie hieronder). Daarnaast kun je subsidie krijgen voor kozijnpanelen:

 • Kozijnpaneel i.c.m. HR++-glas: € 23 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,2 W/m2K)
 • Kozijnpaneel i.c.m. triple glas: € 115 subsidie per m2 (max. U-waarde van 0,7 W/m2K)

Let op: de oppervlakte van de kozijnpanelen wordt opgeteld bij de oppervlakte van het glas. Bij elkaar opgeteld krijg je subsidie voor maximaal 45 m2.

Subsidie isolerende deuren

Wanneer je een nieuwe pui inclusief deur aanschaft, kom je niet alleen in aanmerking voor subsidie op het glas en de kozijnpanelen. Isolerende deuren vallen ook onder de ISDE. Uiteraard moeten ze wel voldoende isoleren:

 • Isolerende deur in kozijn met HR++-glas: € 53 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,5 W/m2K)
 • Isolerende deur in kozijn met triple glas: € 150 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,0 W/m2K)

Let op: de oppervlakte van de deur wordt opgeteld bij de oppervlakte van het glas en de kozijnpanelen. Bij elkaar opgeteld krijg je subsidie voor maximaal 45 m2.

Rekentool woningeigenaren

De bovenstaande informatie over de ISDE is afkomstig van de ISDE-pagina op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op die website vind je de meest actuele informatie over alle isolerende maatregelen en een handige rekentool.

Subsidie voor vve’s

Verenigingen van eigenaars (vve’s), woonverenigingen en wooncoöperaties komen niet in aanmerking voor de ISDE, maar wel voor de SEEH: de Subsidie energiebesparing eigen huis. Er is zowel subsidie voor advies als subsidie voor maatregelen.

Net als bij de ISDE is het vanaf 2023 mogelijk om de SEEH voor één maatregel aan te vragen. De minimale oppervlakte per etagewoning is 8 m2 en de subsidie is dezelfde als bij de ISDE:

 • HR++-glas: € 53 per m2 subsidie (max. U-waarde van 1,2 W/m2K)
 • Triple glas: € 150 per m2 subsidie (max. U-waarde van 0,7 W/m2K)
 • Kozijnpaneel i.c.m. HR++-glas: € 23 per m2 subsidie (max. U-waarde van 1,2 W/m2K)
 • Kozijnpaneel i.c.m. triple glas: € 115 per m2 subsidie (max. U-waarde van 0,7 W/m2K)

Ook hier geldt bij triple glas de aanvullende eis dat het bestaande kozijn wordt vervangen door een isolerend kozijn met een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K.

De SEEH bevat verder een interessante aanvullende energiebesparende maatregel voor het isoleren de deuren:

 • € 120 per m2 subsidie voor het vervangen van de voor- en achterdeur in de gevel door een isolerende deur met een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K

Rekentool vve’s

De bovenstaande informatie over de SEEH is afkomstig van de SEEH-pagina op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op die pagina vind je de meest actuele informatie over alle isolerende maatregelen en een handige rekentool.

Vraag een offerte aan

Wanneer je bij ons een offerte aanvraagt, vertellen we je precies hoeveel vierkante meter het bij elkaar is: glas, kozijnpanelen en deuren. Zo is meteen duidelijk voor hoeveel subsidie je in aanmerking komt.

Meer weten? Bel 0252-221910 of mail naar info@vandermeermultiglas.nl voor een glashelder verhaal