Soorten glas

Gelaagd en gehard glas, figuurglas en monumentenglas: er zijn veel meer verschillende soorten glas dan alleen dubbel- en enkelglas. Welke variaties op floatglas (standaard enkelglas) zijn er en welk soort glas kun je het beste kiezen? We zetten de verschillende soorten glas hieronder op een rij.

Melkglas

Melkglas, matglas, acidglas, etsglas of satijnglas: met zoveel verschillende benamingen ontstaat er weleens verwarring over, maar ze verwijzen allemaal naar hetzelfde type glas. Satijn en melk duiden op de melk- en satijnachtige uitstraling van dit niet-transparantie glastype. Acid is het etsend zuur waarmee het standaard floatglas wordt bewerkt om het ondoorzichtig te maken. Dit zorgt voor verstrooiing van het licht, zonder dat de hoeveelheid doorgelaten licht afneemt.

Melkglas is dus niet transparant, maar laat tegelijkertijd veel licht door. Het geeft dus licht én privacy. Dat maakt melkglas ideaal voor in deuren, douchewanden en tafelbladen. Een ander voordeel van matglas is dat je eventuele krassen amper ziet. En kies je melkglas in geharde vorm, dan is het ook nog eens heel veilig. Gekleurd melkglas bestaat ook.

Draadglas

Draadglas is gewapend glas. Wanneer het glas breekt, houden metalen draden in een vierkant rasterpatroon de glasscherven op hun plek. Hierdoor werkt draadglas enigszins brandvertragend.

We leveren verschillende varianten van draadglas, waaronder brute draadglas (ook wel bruut draadglas). Dit is licht geribbeld en half doorzichtig. Engels draadglas heeft meer kleine hobbeltjes en heeft daardoor een minder glad oppervlak dan brute draadglas.

Engels draadglas leveren van half doorzichtig tot bijna volledig ondoorzichtig. En dan is er nog spiegeldraadglas. Dat heet zo omdat het helemaal vlak en doorzichtig is.

Veiligheidsglas

Vooral met kleine kinderen in huis is veiligheidsglas een aanrader. Dit type glas bestaat uit minstens twee lagen glas, bij elkaar gehouden door een folie. En is daardoor veel sterker dan standaard glas. Als veiligheidsglas toch breekt, houdt het folie de glasplaten op hun plek. Dat voorkomt snijwonden. Veiligheidsglas wordt daarom vaak geplaatst in schuifdeuren, wanden en ramen die tot de grond lopen. Maar ook gewone ramen en deuren zie je steeds vaker veiligheidsglas. Doordat het zo moeilijk breekt, is het namelijk ook heel inbraakwerend.

Lees meer over veiligheidsglas >>>

Gelaagd glas

Gelaagd glas is een andere naam voor veiligheidsglas. Tussen de verschillende lagen glas zit een transparante kunststof laag gemaakt van polyvinylbutyral (PVB). Dankzij PVB blijven de glasscherven bij een breuk vastkleven aan het folie. Ook vangt het folie de energie op wanneer er iets tegen het glas stoot, wat de kans op breuken verkleint.

Behalve sterk en veilig is gelaagd glas geluiddempend en weert dit type glas de meeste soorten uv-straling.

Lees meer over gelaagd glas >>>

Gehard glas

Gehard glas is vijf keer zo sterk als enkelglas en zeer stootvast. Dat komt door de hoge trekspanning: het glas is gemaakt van één glasplaat, die na een hittebehandeling snel wordt afgekoeld. Daardoor is het heel moeilijk te breken. En als het dan toch breekt, valt het meteen in heel kleine stukjes uiteen. Die stukjes zijn veel minder scherp en gevaarlijk dan grotere glasscherven. Gehard glas kun je bij ons bestellen waarvoor je maar wil, bijvoorbeeld als achterwand in de keuken, een glazen pui, deur, tafelblad of een losse glasplaat.

Lees meer over gelaagd glas >>>

Monumentenglas

Ook historische panden en monumenten zijn soms toe aan nieuwe ruiten. Dan wil je natuurlijk niet het karakter veranderen door er strak dubbelglas in te plaatsen. Met monumentenglas behoud je de klassieke uitstraling en verhoog je de isolatiewaarde. Monumentenglas is namelijk een vorm van HR++glas: extra dun dubbel glas, zodat je de kozijnen niet hoeft aan te passen. Het is bovendien voorzien van imperfecties: trekstrepen en kleine luchtbellen. Dat geeft de authentieke look.

Lees meer over monumentenglas >>>

Zonwerend glas

Meestal wil je juist veel daglicht in je huis halen. Maar op warme zomerdagen liever niet. Daarom is er zonwerend glas. Dit wordt ook wel gecoat glas genoemd, omdat het is voorzien van een laag fijne ijzerdeeltjes (metaaloxide). Deze laag of coating maakt het glas minder doorzichtig en reflecteert zonlicht. Zonwerend glas is er in verschillende maten van transparantie, afhankelijk van het type metaal en de dikte van de metaallaag. Je kunt bij ons ook gekleurd zonwerend glas bestellen.

Bij dubbelglas heeft de buitenste ruit een zonwerende coating en de binnenste ruit een HR++ coating. In de zomer houd je het zo binnen aangenaam koel en in de winter juist lekker op temperatuur. Daarmee is zonwerend glas eigenlijk een verbeterde versie van hoogredendementsglas.

Geluidswerend glas

Wonen of werken in een lawaaiige omgeving, bijvoorbeeld langs een drukke weg of in de buurt van een vliegveld, kan veel geluidsoverlast veroorzaken. Dat leidt af en is ongezond: het kost energie om de achtergrondgeluiden weg te filteren. Geluidswerend glas is dan een uitkomst. Dit is speciaal enkelglas, dubbelglas of tripleglas met een geluiddempende werking.

Een voordeel aan geluidswerend dubbelglas is bovendien dat het goed isoleert. Naast geluidswerend glas kun je ook kiezen voor geluidsisolerende voorzetramen. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Figuurglas

Figuurglas is blank of gekleurd glas met een patroon of reliëf. Bijna alle soorten isolatieglas kunnen ook worden voorzien van figuurglas. Vooral vroeger zag je veel figuurglas: jaren 30 woningen hebben bijvoorbeeld vaak een motief of patroon in het glas van de voordeur.

Heb je ook zo’n karakteristieke oude woning en wil je die voorzien van traditioneel figuurglas? Wij leveren figuurglas in veel verschillende motieven, kleuren en diktes. (Voor figuurglas geldt: je moet het in het echt zien. Kom daarom langs in onze showroom.)

Glas in lood

Gekleurd figuurglas wordt veel gebruikt in glas in lood ramen. Met name woningen van voor 1960 bevatten glas in lood in voordeuren, binnendeuren en bovenlichten van kozijnen. Die ramen repareren we in ons glas in lood atelier, maar we kunnen ook een volledig nieuw ontwerp maken. Bijvoorbeeld voor een voorzetraam of raamhanger.

Lees meer over glas in lood >>>

Brandwerend glas

Gewoon enkelglas breekt snel bij brand: na ongeveer een minuut. Dat komt door spanning op het glas, als gevolg van het grote temperatuurverschil tussen het glasoppervlak en de glasranden. Draadglas, gehard glas en standaard gelaagd glas zijn al iets beter bestand tegen hoge temperaturen, met een brandwerendheid van 4 à 5 minuten. Dat is niet voldoende om veilig het pand te verlaten. Speciaal brandwerend glas heeft daarom een brandvertragende werking van wel 30, 60, 90 of 120 minuten, afhankelijk van het type glas.

Kachelglas

Kachelglas is vuurvast glas dat hittebestendig is tot 740 graden, speciaal voor hout- en gaskachels. We hebben altijd kachelglas op voorraad, ter plekke op maat gesneden.

Inbraakwerend glas

Veruit de meeste inbraken vinden plaats via ramen en ruiten. Met inbraakwerend glas kun je de kans op een inbraak daarom aanzienlijk verkleinen. Inbraakwerend glas is gelaagd glas: het bestaat uit twee glasplaten met ertussen een folie. Dit folie is versmolten met de glasplaten en houdt daardoor het glas bij elkaar wanneer het breekt.

Bij een breuk blijft het glas dus op dezelfde plek. Inbraakwerend glas maakt het inbrekers op die manier moeilijker om je huis binnen te komen, waardoor ze het sneller zullen opgeven. Bijkomend voordeel van inbraakwerend glas: door het folie heeft het bovendien een hoge isolatiewaarde en het draagt bij aan de veiligheid.

Geslepen glas

Standaard glas is ongeslepen. Dat geeft natuurlijk scherpe randen en ziet er niet mooi uit. Voor glas in kozijnen maakt dat niet uit, maar voor bijna iedere andere toepassing gebruik je geslepen glas. Dit bestaat in verschillende uitvoeringen, zoals poly of facet geslepen glas.

Een facet is een schuin aflopende rand, waarvan je zelf de breedte kunt bepalen. Al geldt wel: hoe dikker het glas, des te breder de facetrand kan zijn. Afhankelijk van de glasdikte, kan de rand van facet geslepen glas vaak tussen de 5 en 45 millimeter zijn.

Geëmailleerd glas

Met geëmailleerd glas geef je de gevel of het interieur een frisse en strakke look. Geëmailleerd glas is floatglas, gehard glas of zelfs figuurglas met aan één kant een laag emaille, in welke kleur je maar wil. Geëmailleerd glas is zowel decoratief als veilig. De emaillen laag maakt het glas namelijk harder en dus sterker, weerbestendig en slijtvast.

Geëmailleerd glas is daarom geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik: buiten zie je het vaak als de gevelbekleding, binnen als versterking en decoratie van muren, zoals achter het aanrecht in de keuken, of als afwerking van bijvoorbeeld een receptiedesk.

Meer weten? Bel 0252-221910 of mail naar info@vandermeermultiglas.nl voor een glashelder verhaal

Balustrade van gelaagd veiligheidsglas
Balustrade van gelaagd veiligheidsglas
Gevel met zonwerend dubbelglas
Gevel met zonwerend dubbelglas
Entree met gecoat hardglas
Entree met gecoat hardglas
Gebogen glas in monumentale winkelpui
Gebogen glas in monumentale winkelpui
Hardglas schuifdeur
Hardglas schuifdeur
Hardglazen scheidingswand met deur
Hardglazen scheidingswand met deur
Glas in lood in ons atelier
Glas in lood in ons atelier

Kijk op www.ambrakozijnen.nl voor aluminium en kunststof kozijnen, raamdecoratie en horren op maat >>>