Glas in lood

Niet alleen in kerken, maar ook in jaren 30-woningen, oude boerderijen en herenhuizen kom je nog veel glas in lood tegen. Het geeft een huis veel sfeer en karakter. Al werd het vroeger niet om die reden gebruikt: het was in die tijd nog niet mogelijk om een raam uit één stuk glas te maken. Daarom werden er kleine stukken glas aan elkaar vast gemaakt met lood. Tegenwoordig is dat natuurlijk allang niet meer nodig, maar in veel oude huizen zou het een stijlbreuk zijn om het glas in lood te vervangen door standaard dubbelglas. Gelukkig hoeft dat ook niet, want glas in lood kun je gewoon tussen dubbelglas laten plaatsen. Dus wil je een glas in lood ruitje vervangen? Je leest hieronder alle mogelijkheden.

Glas in lood ramen

Glas in lood ramen geven een karakteristieke uitstraling. Dat kan met een traditioneel ontwerp, maar glas in lood ramen zijn er ook in een modern design. Bijvoorbeeld in art nouveau of art deco, met strakke of juist weelderige vormen en in felle of juist zachtere kleurcombinaties. Met deze verschillende stijlen en patronen kun je glas in lood ramen helemaal afstemmen op de stijl van je huis en interieur. En zo dus ook voormalige glas in lood ramen terugplaatsen als die ooit zijn verwijderd.

Glas in lood deur

Glas in lood plaatsen in buiten- of binnendeuren kan met veel verschillende soorten en kleuren glas, patronen en stijlen. Bijvoorbeeld voor een glas in lood deur in een jaren 30-woning of juist een modernere uitstraling, transparant of semi-transparant, of voorzien van dubbelglas voor de veiligheid en isolatie. Zo kun je zelf de glas in lood deur van je dromen samenstellen, of het nu gaat om een veiligheidsgevoelige voordeur of om speciale binnendeuren, zoals schuif- of draaideuren.

Glas in lood voorzetraam

Hoe mooi glas in lood ook is, het heeft een aantal nadelen. Meer dan alleen de slechte isolatiewaarde ervan. Zo maken de loodlijsten het glas veel kwetsbaarder dan moderne ramen, waardoor ze minder goed bestand zijn tegen extreem weer. Bovendien zijn ze gemakkelijk en zonder veel geluid te breken, en dat maakt glas in lood erg inbraakgevoelig. Ook weert glas in lood buitengeluiden een stuk minder goed dan dubbel glas. In al deze gevallen biedt een glas in lood voorzetraam uitkomst.

Met een voorzetraam behoud je de authentieke uitstraling en tegelijkertijd verlies je minder warmte. Je houdt meer geluid buiten en beschermt het glas in lood én je huis. Neem contact met ons op voor een glas in lood voorzetraam op maat of laten plaatsen van een voorzetraam voor glas in lood.

Art deco glas in lood

Art deco is een eclectische en abstracte stijl uit de jaren 20 en 30, die onder andere de architectuur beïnvloedde. En dus ook de trends in glasstijlen.

Art deco glas in lood herken je aan strakke geometrische vormen, zoals rechthoeken en driehoeken. Glas in lood patronen in art deco zijn vaak eenvoudige ontwerpen in veelal primaire kleuren. Deze stijl was een reactie op jugendstil, ook wel bekend als art nouveau.

Jugendstil glas in lood kenmerkt zich juist door veel golvende en vloeiende lijnen en verwijzingen naar de natuur: vogels, planten en bloemen. Jugendstil of art nouveau glas in lood kun je nog steeds bestellen, net als art deco glas in lood ramen.

Glas in lood raamhanger

In sommige huizen kun je geen of alleen met veel moeite glas in lood plaatsen. Bijvoorbeeld omdat het raam zich er niet voor leent, omdat bovenlichten ontbreken of omdat het om een huurhuis gaat waarin je niet veel mag aanpassen. Met een glas in lood raamhanger is dan een ideale oplossing: eenvoudig te bevestigen aan het kozijn en gemakkelijk weer weg te halen. Nog een voordeel aan een glas in lood raamhanger: het biedt meer privacy dan gewoon glas, omdat glas in lood niet helemaal transparant is. Daarom worden raamhangers met glas in lood ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een keukenraam aan de straatkant.

Glas in lood spiegel

Een glas in lood spiegel bestaat uit verschillende stukken spiegelglas, aan elkaar vast gemaakt met loodranden. Soms is alleen de spiegelrand met loodranden ertussen gemaakt, soms ook de spiegel zelf. Ook kunnen delen van gekleurd glas zijn gemaakt.

Lees meer over spiegels op maat >>>

Meer weten? Bel 0252-221910 of mail naar info@vandermeermultiglas.nl voor een glashelder verhaal

Werk in uitvoering: glas-in-lood raamhanger
Werk in uitvoering: glas in lood raamhanger
Glas in lood deuren
Glas in lood deuren
Glas in lood tussen dubbelglas
Glas in lood tussen dubbelglas
Gekleurd figuurglas in glas in lood
Gekleurd figuurglas in glas in lood
Glas-in-lood-deuren detail
Glas in lood deuren detail

Kijk op www.ambrakozijnen.nl voor aluminium en kunststof kozijnen, raamdecoratie en horren op maat >>>