Gelaagd glas, gehard glas, veiligheidsglas

Wij zijn groot fan van glas. Maar er kleeft ook een nadeel aan: het is breekbaar en de scherven zijn vlijmscherp. Gelaagd glas (ook wel: veiligheidsglas) en gehard glas lossen dit probleem elk op hun eigen manier op. Lees meer over deze glassoorten.

Wat is gelaagd glas?

Bij gelaagd glas zijn twee of meer lagen glas aan elkaar geplakt met een transparant plastic folie. Wanneer het glas toch breekt, blijven de glasscherven hieraan vastkleven. Ook vangt het folie de energie op wanneer er iets tegen het glas stoot, en dat verkleint de kans op breuken. Behalve sterk en veilig is gelaagd glas geluiddempend en weert dit type glas de meeste soorten uv-straling.

Gelaagd glas snijden

Het folie maakt het moeilijk om gelaagd glas te snijden. Als gelaagd glas niet te dik is, kun je het glas snijden en vervolgens het folie laten smelten zodat het loslaat bij het snijvlak. Maar als het heel dik is, kan het alleen worden gezaagd met een speciale machine.

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas is een andere naam voor gelaagd glas. Het bestaat uit minstens twee glaslagen, die bij elkaar worden gehouden door een folie. Dat maakt het glas veel sterker dan standaard glas, kogelwerend zelfs. (Maar dan heb je wel meer lagen glas en folie nodig.) Breekt het glas toch? Dan houdt het folie de glasscherven op hun plek. Dat voorkomt snijwonden.

Veiligheidsglas wordt daarom vaak geplaatst in schuifdeuren, wanden en ramen die tot de grond lopen. Veiligheidsglas bestellen is ook een goed idee voor een inbraakgevoelige woning of kantoorruimte: doordat het zo sterk is en moeilijk breekt, is dit glastype is zeer inbraakwerend. Bestel bij ons veiligheidsglas op maat, zodat het altijd perfect past.

Gehard glas

Gehard glas is vijf keer zo sterk als enkelglas en zeer stootvast. Dat komt door een speciale hittebehandeling waarbij je de glasplaat eerst extreem verhit en daarna snel afkoelt. Hierdoor verandert de structuur van het glas en is hardglas heel moeilijk te breken.

Als het dan toch breekt, valt het meteen in heel kleine stukjes uiteen. Die stukjes zijn veel minder scherp en gevaarlijk dan grotere glasscherven. Omdat het glas zo sterk is, kun je hardglas moeilijk zelf op maat maken. Geen zorgen: bij ons kun je gehard glas op maat bestellen, zodat het altijd in je interieur past.

Gehard glas snijden

Gehard glas ontleent zijn kracht aan een hittebehandeling. Daardoor valt het in heel kleine stukjes uiteen wanneer er spanning op komt te staan. Hardglas snijden kan dus niet: gehard glas op maat maken kan uitsluitend voorafgaand aan de hittebehandeling.

Hardglazen deuren

Hardglazen deuren geven veel veiligheid, omdat het glas veel harder is en niet in scherpe punten kan breken. Wel zo’n fijn idee. Helemaal met kleine kinderen in huis. En ideaal voor schuifdeuren, glazen tussendeuren en andere glazen binnendeuren.

Lees meer over glazen deuren >>>

Meer weten? Bel 0252-221910 of mail naar info@vandermeermultiglas.nl voor een glashelder verhaal

Glazen balustrade voor vide
Glazen balustrade voor vide

Balustrade van gelaagd glas
Balustrade van gelaagd glas

Hardglas schuifdeur
Hardglas schuifdeur

Hardglazen wand met deur
Hardglazen wand met deur

Kijk op www.ambrakozijnen.nl voor aluminium en kunststof kozijnen, raamdecoratie en horren op maat >>>