Betere isolatie met dubbelglas, triple glas en HR glas

Dubbelglas, triple glas (driedubbel glas) en HR glas (‘hoogrendementsglas’) hebben allemaal hetzelfde doel: beter isoleren. Hierdoor wordt het aangenamer in huis en gaat de energierekening omlaag. Die lagere energierekening zorgt dat je de investering in dubbelglas op termijn terugverdient. Dus welke soorten dubbelglas zijn er en welke moet je kiezen? Hieronder leggen we kort de verschillen uit.

Dubbelglas

Eigenlijk is dubbelglas niets anders dan twee glasplaten met daartussen een aluminium afstandshouder. Het geheel wordt luchtdicht afgesloten met siliconenkit. De dikte van dubbelglas wordt dus bepaald door de dikte van de ruiten en de spouw ertussen. Vuistregel: hoe dikker het dubbelglas, hoe beter de isolatie. Niet ieder kozijn heeft voldoende ruimte voor dik dubbelglas. Daarom passen we de dikte van dubbelglas altijd aan het kozijn aan, of frezen we het kozijn netjes uit zodat de ruit mooi past.

Dubbelglas plaatsen

Ons dubbelglas heeft standaard 10 jaar garantie en je kunt uitgaan van een levensduur van 20 jaar of langer. Na verloop van tijd bestaat er kans op gaatjes in de afdichting. Zulke gaatjes herken je meestal aan condensvorming: beslagen ruiten aan de binnenkant van het dubbelglas. Als we dubbelglas vervangen, dan is dat meestal omdat de oude ruit lek is. Of om enkelglas te vervangen door dubbel. Dubbelglas plaatsen we het meest, maar hoogrendements- en triple/driedubbel glas worden steeds populairder.

Monumentenglas

Monumentenglas is een speciale vorm van dubbelglas. Het is dunner, zodat het niet nodig is om de kozijnen aan te passen. Ook zitten er imperfecties in het glas: de zogenaamde trekstrepen en luchtbellen. Deze geven monumentenglas een authentieke uitstraling, maar maken geen verschil voor de isolatie. Monumentenglas is ook leverbaar als gebogen glas en HR glas.

Lees meer over monumentenglas >>>

Glas in lood dubbelglas

In ons eigen atelier restaureren we glas-in-loodramen. Nu isoleert glas in lood heel slecht, dus is het aan te raden er een voorzetraam voor te plaatsen. Wat ook kan: glas in lood in dubbelglas. Je krijgt dan driedubbel glas met in het midden glas in lood. Dat isoleert beter dan een voorzetraam en heeft als bijkomend voordeel dat het glas in lood altijd schoon blijft.

Lees meer over glas in lood >>>

HR glas (hoogrendements glas)

HR glas is dubbelglas met een warmte-reflecterend metaallaagje (coating) en isoleert daardoor beter dan gewoon dubbelglas. De coating is vrijwel onzichtbaar en zit aan de binnenkant. HR+ glas heeft ook een coating, maar hierbij is de spouw gevuld met gas: argon of krypton. Dat zorgt voor nog betere isolatie. En ten slotte is er HR++ glas, dat een bredere spouw heeft dan HR+ glas, voor nog weer betere isolatie. Hoe zit het dan met HR+++ glas? Dat is de niet-officiële naam voor triple glas.

Triple glas (driedubbel glas)

Als dubbelglas beter isoleert dan enkelglas, dan ligt het voor de hand dat een driedubbele ruit nog beter isoleert. En dat is precies wat triple glas doet: drie ruiten met twee spouwen ertussen. En daar zitten ‘m ook de nadelen: het is een flink stuk dikker en zwaarder dan dubbelglas. We raden daarom aan om een ervaren glaszetter te laten oordelen of je kozijn er geschikt voor is. De kozijnen aanpassen voor triple glas volstaat in sommige gevallen ook.

U-waarde triple glas

De U-waarde is de uittredingsemissiecoëfficiënt. Dat is een maat voor hoeveel warmte het glas doorlaat van binnen naar buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Enkelglas heeft een U-waarde van 5,7 en dubbelglas van 2,8: ruim de helft lager. HR++ heeft een U-waarde van 1,1. En de U-waarde van triple glas? Die komt zelfs tussen de 0,5 en 0,9. Maar let op: het kozijn heeft een grote invloed op de totale U-waarde. De beste isolatie krijg je bij een combinatie van triple glas met kunststof kozijnen.

Dubbelglas kosten

Dus wat kost dubbelglas? Internet staat vol met websites waar je met een muisklik meerdere offertes kunt aanvragen. Dat geeft je een aardige indicatie, maar geen offerte voor dubbelglas op maat. En aangezien ieder huis en elk kozijn anders is, raden we altijd aan om een meetafspraak te maken met een vakman. Dan profiteer je meteen van gratis advies. En je krijgt een offerte die is toegesneden op jouw persoonlijke situatie. Dat zorgt voor een beter resultaat en voorkomt vervelende verrassingen.

Meer weten? Bel 0252-221910 of mail naar info@vandermeermultiglas.nl voor een glashelder verhaal

Glas in lood in dubbelglas
Glas in lood in dubbelglas
Dubbelglas met gezandstraald huisnummer
Dubbelglas met gezandstraald huisnummer

Groot dubbelglas raam wordt met kraan geplaatst
Grote ruiten plaatsen we met een kraan

Zonwerend dubbelglas in gevel
Uitbraakwerend dubbelglas (inbraakwerend, maar dan omgekeerd)

Kijk op www.ambrakozijnen.nl voor aluminium en kunststof kozijnen, raamdecoratie en horren op maat >>>